Revolut призовава българското правителство и ЕС, където оперира като лицензирана банка

...
Revolut призовава българското правителство и ЕС, където оперира като лицензирана банка
Коментари Харесай

Revolut смята платформите на Meta за огнище на онлайн измами

Revolut призовава българското държавно управление и Европейски Съюз , където оперира като лицензирана банка с над 30 милиона клиенти, да възприемат нов метод в битката с възходящия проблем с онлайн измамите. 61% от случаите идват от обществените мрежи и 40% от общите откраднати суми са посредством платформите на Meta - Фейсбук, Instagram, Whatsapp, Messenger. Това демонстрират данните на Revolut за 2023 година

77% от всички случаи на машинация в Европейски Съюз, докладвани на Revolut в ЕИЗ през втората половина на предходната година, са почнали в платформите на обществените медии. Най-често срещаните типове измами, които засягат клиентите, са измамите с покупки и капиталовите измами, които съставляват надлежно 70% и 12% от докладваните случаи, показват още от Revolut.

В България банката демонстрира сходна картина спрямо други страни в Европа - през втората половина на 2023 година 79% от измамите идват от платформи на обществени медии. Платформите на Meta способстват за 59% от измамите с източник от обществени медии и 47% от общите изгубени пари.

" Министерството на финансите на България в този момент има опция - дружно с други локални министерства в цяла Европа - да предложи законодателни ограничения, които да задължат BigTech фирмите да се борят с измамите на равнище Европейски Съюз ", съобщи Уди Малуф, началник на отдела за финансови закононарушения в Revolut.

Revolut приканва държавните институции и институциите на Европейски Съюз да положат старания за справяне с измамите при източника им, който е най-вече в платформите на обществените медии, а не да се концентрират единствено върху измамите, свързани с представянето за банкови чиновници. Според данните на Revolut през 2023 година измамите, свързани с представянето с друга идентичност, са представлявали единствено 4% от всички оторизирани случаи на измами.

В ЕИЗ Revolut откри, че предходната година главните типове измами в обществените медии са два. Инвестиционни измами , при които на хората се дават обещание благоприятни условия за бързо замогване в подмяна на " вложение " на огромни суми пари. Въпреки че капиталовите измами са единствено 12% от случаите, те съставляват 61% от изгубените пари. И измами с покупки , при които хората биват подтикнати да закупят несъществуващи или подвеждащо рекламирани артикули. На този тип машинация се дължат 18% от изгубените пари и даже да не е най-значимата във връзка с откраднатите суми, тя е най-разпространеният вид машинация. Повечето случаи произлизат от пазари вид " маркетплейс " с стеснен надзор или начинания за надзор на риска.

" Категорично поддържаме предлагането на Европейската комисия за възстановяване на ограниченията, интегрирани от банките, за попречване на измами. Въпреки това банките не могат да бъдат единствената защитна линия против измамите вид " APP ". Нашите данни демонстрират, че има още доста какво да се направи: платформите на обществените медии, и най-много тези на Meta, остават огнище на измами. Ако желаеме да се оправим изцяло с измамите и мошеничествата, би трябвало да предприемем дейности по цялата верига на измамите. Ето за какво се обръщаме към Европейски Съюз и страните членки ", добави още Уди Малуф.

Банката напомня още, през 2023 година Европейска комисия показа нови законодателни оферти, измежду които Регламент за платежните услуги (РПУ) , за въвеждането на ограничения за банките в битката им с измамите, свързани с представянето за банкови чиновници. Министерствата на страните членки на Европейски Съюз в този момент се стремят да завършват позицията си по отношение на това по какъв начин би трябвало да наподобяват общоевропейските правила за попречване и откриване на измами, действайки като съзаконодател дружно с Европейската комисия и Европейския парламент.
 Европейски Съюз проверява Apple, Гугъл и Meta за нарушавания на европейския пазар
Европейски Съюз проверява Apple, Гугъл и Meta за нарушавания на европейския пазар

Очаква се следствието да продължи 1 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР